Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

Σήμερα Πέμπτη 24/10 η μέρα είναι αφιερωμένη στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Ιδρύθηκε το 1945 μετά το τέλος του καταστροφικού Β' Παγκόσμιου Πολέμου και σήμερα μέλη του είναι όλα τα κράτη της γης εκτός του Βατικανού και της Ταϊβάν.




Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) ή Ηνωμένα Έθνη (Η.Ε.) είναι ένας διεθνής οργανισμός - συνασπισμός μεταξύ των κρατών του κόσμου με σκοπό την συνεργασία στο διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια, την οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική ισότητα.
Πρόδρομός του θεωρείται η Κοινωνία των Εθνών (ΚτΕ) που αποτέλεσε απαίτηση των Εθνών για τη διεθνή ειρήνη μετά από τις θηριωδίες του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.


Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου διαπράχθηκαν μεγάλα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ανάμεσα τους μεγάλη φρίκη προκάλεσαν το ολοκαύτωμα των Εβραίων  και η ολοκληρωτική καταστροφή των ιαπωνικών πόλεων Χιροσίμα και Ναγκασάκι από ατομικές βόμβες.

 

Μετά τη λήξη του Πολέμου οι καταστροφές σε όλο τον κόσμο ήταν ανυπολόγιστες. Απίστευτος φόρος αίματος με εκατομμύρια νεκρούς, οικονομική καταστροφή, πόλεις ερειπωμένες, μίση και πάθη, αισθήματα εκδίκησης και απελπισίας, αλλά και μια ανάγκη ποτέ ξανά η ανθρωπότητα να μη ζήσει τέτοια φρίκη. Στα πλαίσια αυτά γεννήθηκε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Πατώντας την εικόνα μπορείς να μεταφερθείς στο πλήρες κείμενο του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών το οποίο βέβαια είναι ένα ιδιαίτερα εκτεταμένο κείμενο που τα κύρια σημεία του θα τα συζητήσουμε στην τάξη.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

 

Θρησκευτικά


Ανθολόγιο


Γλώσσα


Φυσικά


Μαθηματικά


Γεωγραφία