Ο καιρός και τα καιρικά φαινόμενα είναι στη ζωή όλων μας, ανεξαρτήτως φύλλου, ηλικίας, επαγγελματικής ιδιότητας. Ασυναίσθητα όλοι αναρωτιόμαστε τι καιρό θα κάνει σήμερα, τις επόμενες ημέρες, τους μήνες που ακολουθούν. Ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Η επιστήμη της μετεωρολογίας είναι σχετικά μία νέα επιστήμη, με τεράστια όμως ώθηση και καινοτομίες τα τελευταία χρόνια που τα θετικά τους αποτελέσματα είναι ήδη ορατά στην ποιότητα των προγνώσεων. Όμως πως ακριβώς δημιουργούνται και εξελίσσονται τα μετεωρολογικά φαινόμενα; Πως μπορούμε χρησιμοποιώντας το πιο απλό μετεωρολογικό όργανο που υπάρχει, τα μάτια μας…να καταλάβουμε που το πάει ο καιρός! Μακριά από περίπλοκα μαθηματικά και εξισώσεις το νέο πρόγραμμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών έρχεται να ανοίξει ένα παράθυρο γνώσης στην τόσο σημαντική αυτή επιστήμη, δίνοντας στα παιδιά να καταλάβουν τη σπουδαιότητα όλων όσων συμβαίνουν γύρω μας, στη φύση και την ατμόσφαιρα. Με τρόπο όχι μόνο επιμορφωτικό αλλά και διασκεδαστικό μέσα από πειράματα και κατασκευές.
Έτσι, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για τη διάχυση μετεωρολογικών γνώσεων στο ευρύ κοινό και ειδικά στους μαθητές, δίνει τη δυνατότητα σε νηπιαγωγεία και σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, να προσφέρουν στους μαθητές τους ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μετεωρολογίας που συνδυάζει εικόνες, ήχους, animation, βίντεο, πειράματα και κατασκευές.
Σε ένα απολύτως διαδραστικό μάθημα τα παιδιά θα μάθουν για τον ήλιο – το αστέρι της ζωής, τον κύκλο του νερού, τη δημιουργία των νεφών, το ουράνιο τόξο, τις εποχές, τις καταιγίδες και τους κεραυνούς, το χιόνι, το χαλάζι και τον άνεμο.
Θα γνωρίσουν από κοντά τα μετεωρολογικά όργανα ενώ εκτελώντας διαδραστικά πειράματα θα έρθουν σε άμεση επαφή με την τόσο σπουδαία για τη ζωή του ανθρώπου, επιστήμη της Μετεωρολογίας.
Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εδώ, αφού με το μετεωρολογικό μπαλόνι που κάνουμε μαζί με όλα τα παιδιά, θα στείλουμε το μήνυμα της γνώσης και της αγάπης γα τα καιρικά φαινόμενα, έως τα όρια της ατμόσφαιρας, ενώ τελειώνοντας το πρόγραμμα όλα τα παιδιά θα πάρουν μαζί τους το δικό τους ανεμόμετρο, φτιαγμένο με απλά υλικά.
η ιστοσελίδα του προγράμματος: http://tapaidiavrexei.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.