Pages

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Συνταγές Μαγειρικής



Πώς γράφουμε μια συνταγή μαγειρικής.

Μια συνταγή μαγειρικής διαβάζεται από κάποιον που πρέπει να την εκτελέσει με ακρίβεια ώστε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι πρέπει οι οδηγίες που δίνουμε να είναι σαφείς, ακριβείς και λεπτομερείς. Τις περισσότερες φορές μια συνταγή μαγειρικής δίνεται σε δύο μέρη. 
Υλικά και Εκτέλεση 
Στα υλικά θυμόμαστε πάντα ότι πρέπει να δίνουμε και την ποσότητα που θα χρειαστούμε κατά την εκτέλεση.
Στην εκτέλεση περιγράφουμε την διαδικασία παραγωγής π.χ. του φαγητού μας βήμα - βήμα. Αναφέρουμε λεπτομέρειες όπως για πόσες μερίδες μιλάμε, τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσουμε, τους βαθμούς ψησίματος και ό,τι άλλο θεωρούμε απαραίτητο ώστε να μεταφέρουμε με σαφήνεια τις οδηγίες μας.
Οι οδηγίες δίνονται σε οριστική (στην περίπτωσή μας δείχνει μια ενέργεια που επαναλαμβάνεται με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά) π.χ. σε μια κατσαρόλα βάζω τον κιμά... ή συνοπτική προστακτική π.χ. σε μια κατσαρόλα βάλτε τον κιμά...

Φασολάδα
Υλικά για 6 άτομα
½ κιλό μέτρια φασόλια
1 μεγάλο κρεμμύδι καθαρισμένο
3-4 καρότα
3 κλαράκια σέλινο
1 ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη
1 κουτ σούπας πελτέ
χυμό από ½ λεμόνι
1 φλιτζ του καφέ ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
για το σερβίρισμα
1 φλιτζ τσαγιού χοντροκομμένα σέλινα
Μουλιάζετε από βραδύς τα φασόλια σε άφθονο κρύο νερό. Το πρωί τα ξεπλένετε καλά και τα βράζετε σε άφθονο αλατισμένο νερό για 20 λεπτά της ώρας.
Τα σουρώνετε , τα ξαναβάζετε στη κατσαρόλα, προσθέτετε χλιαρό νερό μέχρι τα φασόλια να σκεπαστούν κατά 2 δάχτυλα, βάζετε μέσα το κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, τα καρότα κομμένα στη μέση, τα κλαράκια του σέλινου, τη ξεσποριασμένη ντομάτα ψιλοκομμένη, τον πελτέ και το ελαιόλαδο.
Βράζετε τη φασολάδα υπομονετικά σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη κατσαρόλα και περίπου στη ½ ώρα προσθέτετε ελάχιστο αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Τη βράζετε ακόμα για 20 λεπτά και μέχρι να χυλώσει καλά. Αν θέλετε τη περιχύνετε με το χυμό λεμονιού.
Τη σερβίρετε ζεστή πασπαλίζοντάς τη με τα χοντροκομμένα φύλλα του σέλινου και τη συνοδεύετε με φιλεταρισμένες ρέγκες, διάφορα τουρσιά και μαύρες ελιές.

Ηλίας Μαμαλάκης


Ρολόγια για φάγωμα από το Δημοτικό Μεσαίου Καρλοβάσου

   

      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.